Rally team & pronájem WRC vozů
English
Rally Team Profiko
Profiko logo

„Skutečně jsem chtěl vyhrát dámský pohár“ říká Trněný

21.2.2002
O tomto víkendu absolvoval svůj první test s corollou WRC i Karel Trněný. Poté co se mu loňská sezóna se subaru nevydařila podle předpokladů, rozhodl se neztrácet dále čas a přestup mezi “velká auta” původně plánovaný až za rok či dva uspíšil.

„Skutečně jsem chtěl vyhrát dámský pohár“ říká Trněný

Premiéru s WRC si odbyl v pronajaté corolle při pražském sprintu loni v prosinci a nyní si poprvé vyzkoušel svezení s vozem, se který absolvuje letošní sezónu. “Cílem testu v okolí Vyškova bylo zvyknout si na auto. Nastavovali jsme brzdy, diferenciál a tlumiče, tak aby mi co nejvíce vyhovovaly. Podařilo se nám s autem najet dostatečný počet kilometrů, takže jsem si bez stresu, který máte vždy když víte, že vám stopky neúprosně měří čas, mohl v klidu vyzkoušet různé způsoby průjezdu zatáček a pilovat svůj styl.” říká spokojený jezdec.

„Skutečně jsem chtěl vyhrát dámský pohár“ říká Trněný „Skutečně jsem chtěl vyhrát dámský pohár“ říká Trněný

Vůz, který je majetkem týmu, je v posledním provedení před nejmodernějším typem Lexus a je vybaven předním aktivním diferenciálem. “Aktivní mezinápravový diferenciál nám bude trošku chybět, ztrácet asi budeme na kluzkém povrchu, prachu a šotolině. Naopak na suchém asfaltu by to nemělo být tolik znát.” říká jezdec po prvním testovacím dnu, při kterém mu asistoval i kamarád Karel Trojan, jehož zkušenosti byly k nezaplacení. “Karlova účast je pro nás velkým přínosem a já si jí hodně vážím. Má obrovské zkušenosti s “velkými” auty, což dokazoval loni s celicou i v Praze s corollou. Nejdříve jsem svezl já jeho, tak jak si myslím, že by se mělo jet a pak jsem z vedlejší sedačky sledoval, jak stejný úsek projíždí on. Velice důležité pro mě jsou i jeho názory na moji jízdu a já mu za pomoc děkuji. Myslím, že jsme oba měli z tohoto společného testu velmi dobrý pocit.”. Ke slovu se dostali i oba letošní spolujezdci Stanislav Kafka a Václav Pritzl, kteří se při čtení rozpisu budou během roku střídat. “ S Vaškem i Standou si dobře rozumíme i mimo soutěžní vůz. Oba jsou špičkoví “mitfárové”, oba jsou bohužel také velice pracovně vytížení a oba se chtějí také svézt, takže se budou o horké sedadlo dělit. S corollou chceme jet kompletní seriál sprintů a jednu velkou soutěž. Zahálet nebude ani subaru, které prošlo důkladnými úpravami a mělo by mít dětské nemoci již vyléčené. Pojedeme s ním velké soutěže a uvažujeme i o startu v zahraničí. O tom kde a s čím zatím jednáme.”

Vedle Karla Trněného se Stanislavem Kafkou a Václavem Pritzlem budou v rámci Profiko Rally Teamu startovat dvě dámské posádky s feliciemi ve třídě A5. “Katka Trojanová pojede s Markétou Foglarovou velké soutěže a s Janou Pluhařovou sprinty, Miluška Davidová s Mirkou Cvrčkovou absolvují sprinty a na velkých soutěžích jí bude navigovat Dana Králová. Opravdu nás velice těší, že těmto sympatickým a rychlým mladým dámám můžeme poskytnout naší plnou podporu. Současně nám to pomůže využít naše mechaniky, protože o corollu se bude starat osvědčený JM Engineering za Zlína a jim tak zbude čas na přípravu obou felicií. A proč zrovna dámské posádky? Je to jednoduché, vždy mě mrzelo, že nemůžu pro náš tým vyhrát dámský pohár a teď se mi ten sen může konečně splnit.” dodává se smíchem Karel Trněný.

„Skutečně jsem chtěl vyhrát dámský pohár“ říká Trněný „Skutečně jsem chtěl vyhrát dámský pohár“ říká Trněný

Když vstupoval do loňské sezóny nešetřil Karel smělými plány o umístění mezi prvními pěti ve skupině N. Trucovité subaru mu to překazilo. Přesto letos vstupuje do letošní sezóny opět s optimismem a zdravým sebevědomím: “Plány na konkrétní umístění ze mě nedostaneš, ale vzadu jezdit nechci, ani nemůžu. Bylo by to nezodpovědné k naším partnerům, kteří mi pomohli splnit si velký sen o špičkovém stroji a do našeho týmu vložili velké peníze. Chtějí za to samozřejmě vidět i odpovídající výsledky. Až budu chtít jezdit jen pro zábavu, pořídím si nějakého historika a s ním se vyřádím dosyta, k tomu nepotřebuji WRC. Tím nechci říct, že mě závodění nebaví, bez toho to nejde, ale vedle zábavy musí být vidět i výkony.”

Milan Hauer, www.motorsport-review.cz

Autorem fotografií je Petr Frýba.

Kontakt

Karel Trněný

e-mail: trneny@profiko.cz
tel.: 602 414 038
fax.: 379 427 710

Partneři

Profiko – Váš dodavatel oken a stavebního kování
Porsche Smíchov
2011 © PROFIKO stavební kování, spol. s r. o. Vytvořilo studio WEB&DTP.