Rally team & pronájem WRC vozů
English
Rally Team Profiko
Profiko logo

Jablka přímo pod stromem

2.6.2005
Jak název napovídá, řeč bude o jablkách, která nepadla daleko od stromu a také o soutěžích a hlavně o posádce, která patřila k velkým hvězdám nedávné Rallye Střela. Příjmení Dunovský i Škaloud nejsou v motoristickém sportu neznámá. První ještě nedávno vodil Hondu Civic 1,6 VTi v domácím šampionátu a druhý navigoval Jana Raichla k úspěchům nejen na našich, ale i zahraničních soutěžích. To byli otcové, nyní nastupuje nová generace a pěkně rychle se dere na místa nejvyšší.

Jablka přímo pod stromem

Vzhledem k tomu, že vedle Josefa Dunovského dříve usedal i Stanislav Kafka, neunikla nadějná posádka pozornosti ani Profiko Rally Teamu, s jehož podporou junioři Václav Dunovský a Jan Škaloud naskočili do letošní sezony. Kralovická Rallye Střela byla prvním podnikem letošního seriálu ČMPR. Loňští vítězové třídy SA2-1600 opět vyrazili na trať s Hondou Civic 1,6 VTi Sparrow teamu. Proměnlivé počasí rozjelo svou ruletu, takže k úspěchu bylo potřeba vedle jezdeckého umění zapojit i meteorologické znalosti, nebo mít alespoň na své straně paní Štěstěnu při výběru pneumatik. Jak si poradili studenti pardubické technické univerzity? „Krátce před naším startem začalo pršet a tak jsme rychle přezuli mokré pneu. Čekaly nás dvě vložky, takže kdyby déšť přestal měli jsme v servisu šanci znovu volbu upravit,“ řekl Honza, jehož velkým vzorem a učitelem je Miloš Hůlka a byl spokojený z toho, že jim jejich tah vyšel. Na druhé vložce totiž zajeli druhý čas absolutně a to prosím s dvoukolkou o obsahu 1600 ccm. Díky tomu se dostali na páté místo průběžného pořadí. Do druhé rundy páteční noční etapy nechali pneu beze změny. To již tak šťastné nebylo, zvláště když čtvrtá vložka byla docela suchá a tak klesli v celkovém pořadí o dvě místa níže. Vedení ve třídě, které jim patřilo od samého počátku, si však s náskokem téměř 1,5 minuty podrželi.

Jablka přímo pod stromem

V sobotu pokračovali Václav s Honzou ve skvělých výkonech, k nemalé radosti svých otců a rádců, až do předposlední čtrnácté vložky. Opět jim vyšla pneumatiková loterie, pokud se využití letitých zkušeností Josefa Dunovského a Ivana Škalouda dá nazývat loterií. Vyplatilo se přibalení dvou kusů intermedií do kufru a jejich výměna těsně před startem. Bílá Honda Civic nechala na této rychlostní zkoušce za sebou všechny soupeře, včetně jasně vedoucího Ludvíka Otta s jeho celicou. Vpravdě husarský kousek od studentíků.

Bohužel na poslední vložce museli opustit nejen šesté místo celkového pořadí, jasné vedení ve třídě, ale i výsledkovou listinu. Nevydržel stálý převod a museli ze soutěže odstoupit. „Vašek se do toho tentokrát obul od první vložky, přestože jindy si auto nejprve osahává. Vycházela nám i volba pneumatik, ale zdálo se mu, že motor nejde tak, jak tomu bývalo dříve. Jeho tušení, že něco není dobře, se potvrdilo na poslední erzetě, kde se auto zastavilo a bylo po závodech,“ povzdychl si Honza, kterého mrzela nejen nedokončená rallye, ale i ztráta bodů, což jim může výrazně ztížit obhajobu loňského umístění. Škoda byla i absolutního pořadí. Odstoupení ze soutěže nikdy nepotěší, ale na poslední vložce je zklamání obrovské.

Další start Dunovského se Škaloudem se odehraje tento víkend na severu Čech při Rallye Lužické Hory s centrem v Hrádku nad Nisou. Václav s Janem budou mít příležitost spravit si náladu na více než osmdesáti kilometrech osmi rychlostních zkoušek.

Kontakt

Karel Trněný

e-mail: trneny@profiko.cz
tel.: 602 414 038
fax.: 379 427 710

Partneři

Profiko – Váš dodavatel oken a stavebního kování
Porsche Smíchov
2011 © PROFIKO stavební kování, spol. s r. o. Vytvořilo studio WEB&DTP.